mijn aquarium

 

 

 

 

 

home
mijn aquarium
mijn vissen
kwekers
voeding
broedzorg
malawis A tot Z
Het aquarium
gastenboek
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

malawicichliden kunnen het best ondergebracht worden in een groot speciaalaquarium (vanaf 600 liter). Natuurlijk aarden zij ook in kleinere aquaria (vanaf 80 liter) maar dan moet wel geopteerd worden voor kleinere soorten en moet het aantal ook beperkt blijven.

Wat de inrichting betreft, zijn rotsen en stenen een must! Cichliden moeten immers over voldoende schuilplaatsen kunnen beschikken omdat ze zich zo meer op hun gemak voelen en mooiere kleuren vertonen. Territoriumvormende malawicichliden kunnen op die manier ook perfect hun terrein afbakenen. Let er op dat stenen en zware materialen vanaf de bodem gestapeld worden, alvorens de bodembedekking aan te brengen. Anders zou het construct wel eens onderuit kunnen gegraven worden door onze malawivrienden en op die manier instorten. Wees voorzichtig dat de druk op de ruiten niet te groot wordt bij het plaatsen van stenen want dit kan leiden tot glasbreuk. Een alternatief is het gebruik van stenen in kunststof.

Het plaatsen van een achterwand is vrijwel noodzakelijk opdat er geen licht meer zou binnenvallen in het aquarium. Op die manier kunnen er voldoende donkere schuilplaatsen gecreëerd worden. Een van de beste materialen voor het vervaardigen van een achterwand is polyurethaan.

Als bodembedekking kan het best gekozen worden voor donkerkleurige zand of fijne kiezel.

Planten zijn zeker niet noodzakelijk in een malawi-aquarium omdat men nauwelijks planten aantreft in het Malawimeer zelf. Het is zelfs mogelijk dat malawicichliden de planten ontwortelen door de graafwerken die ze soms verrichten.

De verlichting is niet zo belangrijk omdat cichliden immers houden van schemering en zo mooiere kleuren vertonen. Meestal is één TL lamp voldoende. Indien er planten aanwezig zijn, moet er wel voldoende licht voorzien worden. De ideale belichtingstijd is ongeveer 7 uur omdat op die manier de algengroei afgeremd wordt.

Het water moet altijd een pH hebben tussen 7.0 en 8.5 zoals ongeveer in de natuurlijke habitat. De temperatuur bedraagt best 23 à 28 °C. Wekelijks moet er 1/3 van de totale hoeveelheid water ververst worden. Indien je over een groter aquarium beschikt, kan deze waterverversing ook veertiendagelijks gebeuren.

Wat het voedsel betreft, moet er op gelet worden dat malawicichliden nooit gevoederd worden met eten dat dierlijke vetten bevat zoals runderhart of pluimvee. Dat zou immers degeneratie van de lever teweeg brengen. Geef ze ook NOOIT rode muggenlarven zoals vele mensen doen. Kies wel voor witte muggenlarven, Mysis, Kril, cyclops, kokkelvlees, vlokken of granulaat. Natuurlijk vormen granulaat en vlokkenvoer ook een goed alternatief. Bovenal, zorg voor afwisseling. Zo houd je je vissen gezond!